تاریخچه شرکت هواوی، داستان بزرگترین ارائهدهندهی سرویسهای ارتباطی در جهان است. این شرکت در ۱۹۸۷ قریب به سی و اندی سال پیش توسط یکی از مهندسین ارتش آزادیبخش خلق چین احداث شد. این مهندس که در زمان شروعِ نوشتنِ داستان برند هواوی، از ارتش آزادیبخش بیرون آمده بود؛ رن ژنگفی نام داشت.
هواوی در آغاز از چیزی که امروز به آن شناخته میشود؛ همچون بسیاری از برندهای ابر قدرت در جهان، فاصلهی زیادی داشت. این شرکت کسبوکار خود را با تولید سوئیچهای تلفن آغاز کرد. اما چیزی که امروز برند هواوی را با آن میشناسند ساخت شبکهها، تجهیزات ارتباطی، ارائه خدمات عملیاتی، مشاوره به شرکتهای داخلی و خارجی است.
بیش از ۱۸۰ هزار کارمند در داستان برند هواوی امروزه نقشآفرینی میکنند. شاید برایتان جالب باشد که شرکت هواوی در کدام کشور است و یا شاید هم از نام این برند، قابل حدس باشد که خاستگاه این شرکت کشور چین است. اما جالبتر این است که این برند چینی بیشتر از ۲۱ مرکز تحقیقاتی در کشورهایی نظیر آمریکا، کانادا، فنلاند، پاکستان، آلمان، فرانسه و … دارد. و بیشتر از ۷۶ هزار کارمند از مجموع ۱۸۰ هزار کارمندش تنها در بخش تحقیق و توسعهی هواوی مشغول هستند.
داستان برند هواوی چگونه شکل گرفت؟
در ۱۹۸۰ هستهی اصلی شبکههای مخابراتی، سوئیچهای تبادل تلفن بودند. در آن سالها دولت درصدد بود تا زیرساختهای ارتباطی کشور را توسعه دهد. به این منظور گروههای تحقیقاتی چینی به دنبال کسب این تکنولوژی، تلاش زیادی برای سرمایهگذاری با شرکتهای خارجی کردند. در همین زمان رن ژنگفی راه دیگری برگزید؛ او که متوجه بود شرکتهای خارجی تمایلی به انتقال تکنولوژی خود به شرکتهای چینی ندارند قید سرمایهگذاری مشترک با شرکتهای خارجی را زد.
هدف رن این بود که بتواند با مهندسی معکوس، شرکت ارتباطی در داخلِ چین تاسیس کند که با شرکتهای خارجی قابل رقابت و مقایسه باشد. این درحالی بود که در زمان تاسیس این شرکت، سرمایهی اولیه ۲۱ هزار یوان بود و اگرچه هواوی تکذیب کرده اما نشریه اقتصاد شرق خبری کار کرد با این موضوع که شرکت هواوی ۸.۵ میلیون دلار از بانکهای محلی، برای سرمایهی اولیه وام گرفته است.
در سالهای ابتدایی عمدهی فعالیت این شرکت فروش واردات سوئیچهایی بود که از هنگکنگ وارد میشد. همزمان با فروش این واردات روی موضوع مهندسی معکوس به منظور تاسیس تولیدی داخلی خود هم تمرکز داشت. این شرکت چهار سال بعد از افتتاح خود قریب به ۶۰۰ کارمند فقط در بخش تحقیق و توسعه داشت.
در تاریخچه شرکت هواوی، در ۱۹۹۳ اولین نقطهی عطف ثبت شد. در این سال C&C08 راهاندازی شد و سپس برنامهی کنترل سوئیچ تلفن رقم خورد که در آن سالها قدرتمندترین در نوع خود بودند. استراتژی رن برای گسترش نام برندش این بود که در شهرها و روستاهای کوچک مستقر میشد و روی قابلیت سفارشیسازی خدمات خود مانور داد و اینگونه کمکم توانست به بازارهای اصلی هم راه پیدا کند.
هوای که از همان آغاز، راه مذاکره و شراکت با شرکتهای خارجی را بسته بود و تمام تمرکزش بر رسیدن به این تکنولوژی در داخل چین بود، حالا برای توسعه شرکت شروع به مذاکره با مقامات محلی کرده بود تا در ازای پرداخت بخشی از سود سهام خود، آنها را تشویق به استفاده از محصولات هواوی در شبکهی خود کند.
بیشتر بخوانید: معرفی و مشخصات گوشی موبایل Huawey Y8p
نام داستان برند هواوی از کجا آمد؟
نام هواوی از ترجمهی نام چینی آن به وجود آمده است. کاراکتر اول این کلمه به معنای زرقوبرق و با شکوه و کاراکتر دوم به معنای دستاورد است. امروزه که این برند در تمام جهان توسعه پیدا کرده است میشود گفت نام بامسمایی از ابتدا روی این برند گذاشته شده است؛ به نظر میرسد از همان ابتدای تاسیس شرکت، رن ژنگفی چنین آیندهای را برایش پیشبینی کرده بود. در توضیح شکل لوگوی این برند باید به این نکته اشاره کنیم که ریشهی کلمهی هواوی به معنای گل است؛ الهامبخشِ ایدهی طراحی لوگوی هواوی از همین معنای اولیه آمده است.
یکی از استراتژیهای رن ژنگفی گسترش روابط بود؛ همین هم باعث شد که اولین شبکهی مخابراتی ملی را برای ارتش آزادیبخش خلق چین ساخت. قراردادی کوچک به منظور توسعهی روابط، مسیری بود که ژنگفی در این پروژه دنبال میکرد. این استراتژی نتیجهبخش بود و رن را در ۱۹۹۴ پای میز مذاکره با دبیر کل حزب نشاند.
در این مذاکره ژنگفی دبیر کل حزب را متقاعد کرد تکنولوژی تجهیزات سوئیچینگ با امنیت ملی در ارتباط تنگاتنگ است و نبود تجهیزات شبکه برای یک کشور همچون نبود ارتش نظامی است. اقبال به رن رو کرد و نظرِ دبیر حزب با او در این مورد همسو بود. نتیجهی این تفاهم گسترش کسبوکار هواوی شد و این دومین نقطهی عطف در داستان برند هواوی بود.
اما روند رو به رشد این برند به همینجا ختم نشد، تاریخچه شرکت هواوی در سال ۱۹۹۶ برگ مهم دیگری به خود اضافه کرد. در این سال دولت پکن سیاست جدیدی را اجرایی کرد؛ سیاستی مبنی بر اینکه دسترسی به محصولات رقبای خارجی را محدود و حمایت خود را متوجه تولیدات داخلی میکرد. حمایت دوجانبه دولت و ارتش از هواوی، منجر به احداث مراکز هرچه بیشتر برای تحقیق و توسعه شد.
اولین قرارداد خارجی هواوی
سال۱۹۹۷ شرکت هواوی اولین قرارداد خارجی خود را منعقد کرد. قراردادی که طبق آن هواوی مسئولِ ارائهی ثابت خدمات به کشور هنککنگ شد و در پایان همان سال اقدام به راهاندازی محصولات بیسیم خود کرد . علاوه بر آن خدماتی چون دسترسی چندگانه تقسیم کد و سرویس جهانی موبایل را هم، به خدمات خود اضافه کرد. در نهایت ۱۹۹۹ مرکز تحقیق و توسعهی دیگری اینبار در هند احداث شد.
۲۰۰۰ و جهش موفقیتهای هواوی
اما از سال ۲۰۰۰ به بعد رشد شرکت هواوی به صورت طوفانی اتفاق افتاد، میزان فروش این شرکت با نفوذ به بازارهای جهانی به بالای ۱۰۰ میلیون دلار رسید. موفقیت هواوی در گرو فرصت طلبی رن برای ایجاد مراکز توسعه و تحقیق در جای جای جهان بود. میزان فروش این شرکت در سال ۲۰۰۲ به ۵۵۲ میلیون دلار رسید.
در سال ۲۰۰۴ هواوی یک قرارداد ۲۵ میلیون دلاری با یک اپراتور تلفن همراه اروپایی امضا کرد. طی این قرارداد شرکت هواوی باید ساخت نسل سوم شبکهها را آغاز میکرد. در سال ۲۰۰۵ اما موفقیتهای شرکت هواوی فراتر از بازارهای بینالملی رفت و منجر به عقد یک توافقنامه با شرکت ودافون شد. و به این ترتیب هواوی اولین شرکت چینی تامین کنندهی تجهیزات مخابراتی شناخته شد. برای درک بزرگی این قرارداد بخش ابتدایی تعریف ویکیپدیا از شرکت چند ملیتی ودافون را با هم بخوانیم:
«ودافون (به انگلیسی: (Vodafone) شرکت چندملیتی مخابراتی بریتانیایی است که دفتر مرکزی آن در شهر نیوبوری، برکشر، بریتانیا مستقر است. این شرکت از لحاظ میزان درآمد، بزرگترین شرکت ارتباطات سیار جهان بهشمار میآید و تا پایان ماه ژوئیه ۲۰۱۱ با در اختیار داشتن ۴۳۹ میلیون مشترک، پس از چاینا موبایل دومین شرکت بزرگ مخابراتی جهان محسوب میشود».
تولید اولین تلفنهمراه
در سال ۲۰۰۹ این شرکت موفق به تولید اولین تلفنهای همراه خود شد. این موبایلهای اندروید با همکاری تیموبایل به بازار عرضه شد و این شروعی برای فعالیت جدی هواوی در زمینهی تلفن همراه شد؛ و در این زمینه تا جایی پیش رفت که امروزه اکثر مردم در ایران هواوی را با تولید موبایلهای آن میشناسند و احتمالا از فعالیت اصلی این شرکت و تاثیری که در تولید شبکههای ارتباطی در جهان دارد خبر نداشته باشند.
در داستان برند هواوی آنچه بسیار قابل توجه است؛ موفقیت این کمپانی در عبور کردن از برند اریکسون به عنوان یکی از بزرگترین سازندههای تجهیزات مخابراتی است. با نگاهی به فعالیتها و تاریخچه شرکت هواوی این شرکت در طی قریب به سی سالی که از عمرش میگذرد؛ امروزه به یکی از ابرقدرتهای ساخت تجهیزات مخابراتی در جهان تبدیل شده است.
با تکیه بر چنین تجربهای این پیشبینی چندان دور از ذهن نیست که در بخش تولیدات تلفنهای اندروید هم، گوی سبقت را از برندهایی چون سامسونگ برباید. باید صبر کرد و دید.