آموزشیدانش تکنولوژی

تفاوت هارد SSD و HDD لپ تاپ

مزایا و معایب هارد SSD و HDD

هارد SSD و HDD لپ تاپ ، دو نمونه از حافظه‌های ذخیره‌سازی هستند که برای لپ‌تاپ بسیار ضروری و مهم هستند. هر نوع درایو مزایا و معایبی دارد و تصمیم‌گیری در مورد اینکه کدام نوع برای شما مناسب است به نحوه استفاده از رایانه بستگی دارد. راهنمای ما در مورد HDD در مقابل SSD به شما نشان می‌دهد، که هر نوع درایو ذخیره‌سازی چگونه کار می‌کند و چه معنایی برای شما دارد، پس همراه کالاومگ باشید.

HDD چیست؟

HDD مخفف Hard Disk Drive به معنی دیسک درایو سخت است، که یک حافظه غیر فرار می‌باشد است. اولین هارد HDD در تاریخ ۱۳ سپتامبر ۱۹۵۶ توسط شرکت IBM آمریکا با ظرفیت ۵ مگابایت و هزینه‌ای معادل ۵۰ هزار دلار آمریکایی، که آن هم غیر قابل جاسازی در کامپیوتر و جابجایی بود، تولید شد.

بعد از آن، همان شرکت اولین هارد با قابلیت حمل را در سال ۱۹۶۳ با حافظه ۲.۶ مگابایت تولید و توسعه داد. بعد از آن در سال ۱۹۸۰ همان سازنده، یک Hard با حجم ذخیره سازی ۱ گیگابایت را با وزن بالا و هزینه ۴۰ هزار دلاری تولید و عرضه کرد.

هارد SSD و HDD لپ تاپ

فناوری پشت درایوهای دیسک سخت شناخته شده و به خوبی آزمایش شده است. درایوهای هارد دیسک بیش از ۵۰ سال است که وجود دارند و به طور پیوسته ظرفیت ذخیره سازی خود را افزایش داده و اندازه فیزیکی آن‌ها را کاهش می‌دهند. هارد دیسک‌ها برای خواندن و نوشتن داده‌ها به دیسک‌های چرخان یا پلاترها متکی هستند.

نحوه کار درایوهای دیسک سخت (HDD)

هارد دیسک‌ها، از یک یا چند صفحه حساس مغناطیسی، یک بازوی محرک با یک سر خواندن/نوشتن روی آن برای هر صفحه و یک موتور برای چرخاندن صفحات و حرکت بازوها تشکیل شده‌اند. همچنین یک کنترلر I/O و سیستم عامل وجود دارد، که به سخت افزار می‌گوید چه کاری انجام دهد و با بقیه سیستم ارتباط برقرار می‌کند.

هارد دیسک حاوی یک بشقاب چرخان با یک پوشش مغناطیسی نازک است. یک “سر” روی بشقاب حرکت می‌کند و ۰ و ۱ را به عنوان نواحی کوچک مغناطیسی شمال یا جنوب روی بشقاب می‌نویسد. برای بازخوانی داده‌ها، سر به همان نقطه می‌رود، نقاط شمالی و جنوبی را در حال پرواز می‌بیند و ۰ و ۱‌های ذخیره شده را استنباط می‌کند.

مراحل کار درایو‌های HDD

در ادامه مطلب، به بررسی مراحل کار HDD خواهیم پرداخت، که در انتخاب و خرید آن برای لپ‌تاپ خود، راحت‌تر بوده و بعد از خرید لپ تاپ ، هارد SSD و HDD لپ تاپ را راحت‌تر خریداری کنید.

خواندن و نوشتن HDD

هر بار که از رایانه خود می‌خواهید داده‌ها را بازیابی یا به‌روزرسانی کند، کنترل‌کننده ورودی/خروجی به بازوی محرک می‌گوید، که آن داده‌ها در کجا قرار دارند و هد خواندن/نوشتن داده‌ها را با خواندن وجود یا عدم وجود شارژ در هر آدرس جمع‌آوری می‌کند. اگر درخواست به‌روزرسانی داده‌ها بود، هد خواندن/نوشتن، شارژ را در مسیر و بخش آسیب‌دیده تغییر می‌دهد. مدت زمانی که طول می‌کشد تا پلاتر بچرخد و بازوی محرک مسیر و بخش صحیح را پیدا کند به عنوان تاخیر شناخته می‌شود.

معایب هارد HDD

معایب هارد دیسک‌ها نتیجه قطعات مکانیکی است، که برای خواندن و نوشتن داده‌ها استفاده می‌شود، زیرا یافتن و بازیابی فیزیکی داده‌ها به زمان بیشتری نسبت به یافتن و بازیابی الکترونیکی داده‌ها نیاز دارد.

قطعات مکانیکی ممکن است از بین بروند یا حتی از کار بیفتند، اگر آن‌ها را به طور ناصحیح حمل کنید یا رها کنید. این یک نگرانی در لپ‌تاپ‌ها است، اما در رایانه‌های رومیزی چندان مورد توجه نیست. هارد دیسک‌ها نیز سنگین‌تر هستند و انرژی بیشتری نسبت به SSD‌های مشابه مصرف می‌کنند.

مزایای هارد دیسک

مزایای درایوهای هارد دیسک این است که، آن‌ها یک فناوری اثبات شده هستند و اغلب از درایوهای حالت جامد برای همان مقدار فضای ذخیره سازی ارزان تر هستند. در حال حاضر،یکی دیگر از تفاوت‌های هارد SSD و HDD لپ تاپ، این می‌باشد که،  هارد دیسک‌ها با فضای ذخیره سازی بیشتری نسبت به SSD در دسترس هستند.

SSD چیست؟

درایوهای SSD، از حافظه فلش برای ارائه عملکرد و دوام برتر استفاده می‌کنند. از آنجایی که قطعات کوچک و متحرک زیادی در داخل هارد دیسک شما وجود دارد، سرهای مغناطیسی، دوک‌ها، و صفحات چرخان – به راحتی همه چیز اشتباه می‌شود و ممکن است داده‌های مهم خود را از دست بدهید. بدون قطعات متحرک، SSD ها بادوام تر هستند، خنک تر کار می‌کنند و انرژی کمتری مصرف می‌کنند.

SSD چیست

SSD‌ها، داده‌ها را به طور دائم در یک مدار مجتمع ذخیره می‌کنند، معمولاً با استفاده از حافظه فلش. فلش مموری داخل یک SSD به این معنی است که داده‌ها به صورت الکترونیکی و بی‌صدا نوشته می‌شوند، منتقل می‌شوند و پاک می‌شوند – SSD‌ها قطعات متحرک موجود در درایوهای مکانیکی هارد دیسک (HDD) را ندارند. لپ‌تاپ‌های asus و lenovo نیز، از لپ‌تاپ‌هایی هستند که مجهز به حافظه ssd هستند.

خواندن و نوشتن

به روز رسانی داده‌ها برای  حافظه SSD پیچیده‌تر است. تمام داده‌های یک بلوک باید زمانی که هر بخشی از آن به روز می‌شود، به روز شوند. داده‌های بلوک قدیمی در بلوک دیگری کپی می‌شود، بلوک پاک می‌شود و داده‌ها با تغییرات به یک بلوک جدید بازنویسی می‌شوند.

هر بار که از رایانه خود می‌خواهید داده‌ها را بازیابی یا به‌روزرسانی کند، کنترلر SSD به آدرس داده‌های درخواستی نگاه می‌کند و وضعیت شارژ را می‌خواند. هنگامی که درایو غیرفعال است، فرآیندی به نام جمع‌آوری زباله طی می‌شود و اطمینان حاصل می‌کند، که اطلاعات موجود در بلوک قدیمی پاک شده و بلاک برای نوشتن مجدد آزاد است.

حافظه SSD

فرآیند دیگری به نام TRIM وجود دارد، که به SSD اطلاع می‌دهد که می‌تواند، در صورت پاک کردن بلوک‌ها، از بازنویسی برخی از داده‌ها صرف نظر کند. از آنجایی که تعداد محدودی از دفعات بازنویسی هر بلوک وجود دارد، این فرآیند مهمی است که از سایش زودرس درایو ذخیره سازی جلوگیری می‌کند.

برای جلوگیری از سایش بیشتر درایو، الگوریتمی وجود دارد که اطمینان حاصل کند، که هر بلوک در درایو دارای مقدار مساوی از فرآیندهای خواندن/نوشتن است. این فرآیند تسطیح سایش نامیده می‌شود و به طور خودکار با کارکرد درایو اتفاق می‌افتد.

از آنجایی که فرآیند خواندن/نوشتن نیاز به جابجایی داده‌ها دارد، SSD‌ها معمولاً بیش از حد با فضای ذخیره سازی تامین می‌شوند. همیشه مقدار مشخصی از درایو وجود دارد، که به سیستم عامل گزارش نمی‌شود و برای کاربر قابل دسترسی نیست. این به درایو اجازه می‌دهد، تا بدون تأثیر بر ظرفیت کلی ذخیره‌سازی، موارد را جابجا و حذف کند.

معایب حافظه SSD

SSD‌ها فناوری جدیدتری هستند و به همین دلیل گرانتر از HDD‌ها هستند. اگرچه آن‌ها در حال پیشرفت هستند، اما یافتن درایوهای حالت جامد با ظرفیت بالا دشوارتر است. یکی از تفاوت‌های هارد SSD و HDD لپ تاپ، این است که، هارد دیسک‌ها می‌توانند تا ۲.۵ برابر بزرگتر باشند.

مزایای SSD

SSD‌ها زمان بارگذاری سریع تری را برای بازی‌ها، برنامه‌ها و فیلم ها ارائه می‌دهند. SSD‌ها به دلیل فناوری استفاده شده، سبک‌تر هستند و بهتر در برابر حرکت و سقوط مقاومت می‌کنند. علاوه بر این، درایوهای حالت جامد انرژی کمتری مصرف می‌کنند و به رایانه‌ها اجازه می‌دهند خنک‌تر کار کنند.

یکی از بزرگترین مزایای SSD سرعت آن‌ها نسبت به HDD است. به عنوان مثال، Crucial P5 سریع‌ترین SSD NVMe است که سرعت خواندن/نوشتن چشمگیر را تا ۳۴۰۰/۳۰۰۰ مگابایت بر ثانیه ارائه می‌کند.

حتی SSD های قابل حمل سریعتر از HDDها هستند. با سرعت خواندن تا ۱۰۵۰ مگابایت بر ثانیه و ظرفیت تا ۲ ترابایت، X8 تا ۱۰۰ برابر سریعتر از درایوهای فلش USB2 و تا ۷.۵ برابر سریعتر از هارد دیسک های سنتی ۲ است.

در کلام آخر…

در این مطلب، در مورد موضوع مهم هارد SSD و HDD لپ تاپ، تفاوت، مزایا و معایب این دو هارد، صحبت خواهیم کرد، هارد یکی از مسائل مهمی است که قبل از خرید لپ‌تاپ باید به آن بپردازید، اگر لپ‌تاپ شما هر برندی هم باشد، چه خرید لپ تاپ دل باشد و چه خرید لپ تاپ اپل ، باید قبل از هر چیزی، اطلاعات دقیقی از هارد خود داشته باشید.

۲ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *