معرفی انواع صفحه نمایش لپ تاپ
صفحه نمایش لپ تاپ یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین اجزای یک سیستم کامپیوتری و لپتاپ میباشد. در حقیقت بدون نمایشگر باکیفیت نمیتوان بهترین بهرهوری را از سیستم داشت. صفحه نمایش لپتاپ یکی از مهمترین اجزای لپتاپ برای گیمرها نیز محسوب میشود و اهمیت این موضوع باعث شده نمایشگرهای لپتاپها روز به روز با قابلیتها و کیفیتهای جدید به بازار عرضه شوند.
صفحههای نمایشگر مانند گوشیهای همراه به پنلهای مختلف و قابلیتهای متعددی تجهیز شدهاند. در این مقاله کالاومگ قصد داریم انواع صفحه نمایش لپتاپ را به شما معرفی کنیم که آشنایی بیشتری با انواع آن داشته باشید و در هنگام خرید لپ تاپ انتخاب درستی داشته باشید.
انواع صفحه نمایش کداماند؟
همانطور که میدانید صفحه نمایش لب تاپ ها انواع مختلفی دارند که شامل موارد زیر میشوند:
- نمایشگرهای LCD
- نمایشگرهای LED
- نمایشگر OLED ساطع کننده نور
- نمایشگر IPS یا سوییچینگ در صفحه
نمایشگرها ویژگیهای مختلفی مانند وضوح و شفافیت، اندازه، نرخ تازه سازی، شفافی و براقی را دارا میباشند، همچنین ممکن است در برخی موارد، قابلیتهای متنوعتری مثل نمایش سه بعدی به این ویژگیها نیز اضافه بشود.
نمایشگرهای LCD
همانطور که میدانید LCD مخفف واژهی Liquid Crystal Display است. صفحه نمایش ال سی دی از صفحه نمایش لپ تاپ تخت ساخته شده است، که حاوی کریستالهای مایع میباشد. کریستالهای مایع از نور پس زمینه استفاده کرده تا نور را منتشر کنند و در حقیقت نور پس زمینه، نمایشگرهای LCD و LED را متمایز مینماید. LCD دارای پنلهای مختلفی میباشد که شامل TN, ips, VA است.
مزیتهای صفحه نمایش LCD
- بسیار فشرده و سبک
- مصرف انرژی کمتر
- عدم اعوجاج هندسی
- امکان داشتن پرش کمتر یا نداشتن پرش بهدلیل وجود تکنولوژی backlight
- تصاویر واضح بدون لکه در رزولوشن اصلی
- ساطع کردن تابش الکترومغناطیسی کمتر در مقایسه با CRT
- عدم وجود مشکل سوختن تصویر
- امکان ساخت در هر اندازه و شکل
- نبود محدودیت رزولوشن از نظر تئوری
معایب صفحه نمایش LCD
- عمق تصویر ثابت
- تاخیر ورودی
- وجود پیکسل مرده یا گیر کرده
- عدم طراحی برای تعویض راحت منبع نور پس زمینه
- افت کنتراست در محیط با دمای بالا
- نمایش ضعیف در زیر نور مستقیم خورشید
نمایشگرهای LED
LED مخفف واژهی Light emitting Diode Display میباشد. پنل های LED نور را ساطع کرده و مزیت بسیار خوبی که دارا میباشند، کم مصرف بودن آنها است. در نتیجه گزینهی این صفحه نمایش برای وسایل الکترونیکی مانند لپتاپ، تلفنهای هوشمند و تبلت مناسب هستند. به طور کلی نمایشگرهای LED برای نمایش پیکسلها از نور پس زمینه استفاده میکند.
مزیتهای صفحه نمایش لپ تاپ LED
- بازدهی و کارایی بالا
- رنگ طبیعی و مناسب
- سایز متناسب
- کاهش نور
- روند خراب شدن بسیار کند
- طول عمر بالا
- مقاوم در برابر ضربه
معایب صفحه نمایش لپ تاپ LED
- قیمت بالا
- نوسان برق
- کاهش کارایی
نمایشگر OLED ساطع کننده نور
نمایشگر OLED مخفف واژهی Organic Light emitting Diode یا دیود نوری ارگانیک میباشد و کاربرد بیشتری در تلویزیونها و تلفنهای هوشمند دارند، اما به تازگی در نمایشگرهای لپتاپ هم استفاده میشود. نمایشگرهای OLED از پیکسلهای جداگانه برای نمایش تصاویر استفاده کرده و نرخ تازهسازی و زاویه دید بهتری نسبت به صفحه نمایشهای LCD دارند.
نکات حائز اهمیتی که در رابطه با نمایشگرهای OLED وجود دارد این است که شامل دقت رنگ بالا و زاویه دید بسیار مناسب و نمایش فوق العاده رنگ مشکی در آن است.
مزیتهای صفحه نمایش OLED
- ساختار نازک و انعطاف پذیر
- خود روشنایی
- سرعت پاسخدهی بالا
- زاویه دید بالا
- کممصرف بودن
- ابعاد بزرگ نمایشگر
معایب صفحه نمایش OLED
- طول عمر کم
- هزینه بالای تولید
- تناقض قابلیت انعطاف با دوام و هزینه تولید
- دمای گذردهی کم پلاستیکهای به کار رفته در آنها
نمایشگر IPS یا سوییچینگ در صفحه
IPS یکی دیگر از صفحه نمایشهای لپتاپ میباشد که از مخفف واژهی in-plane switching به معنی سوییچینگ در صفحه گرفته شده است. نمایشگرهای لپتاپ از کریستالهای مایع (LCD) تشکیل میشوند.
جابهجایی افقی کریستالها در صفحه نمایش IPS زاویه دید بهتری به کاربر ارائه میدهد، همچنین نمایشگرهای IPS ثبات و دقت رنگ فوقالعاده ای را دارا هستند. اگر به دنبال نمایشگری با دقت بالا و زاویه دید مناسب هستید، IPS گزینه مناسبی برای شما میباشد.
دلیل خاص بودن رنگها در IPS پشتیبانی از رنگهای RGB است که این موضوع باعث شده که محدودیت طیف رنگی در نمایشگر IPS معنایی نداشته باشد، نمایشگرهای IPS بهترین انتخاب برای انجام کارهای گرافیکی حرفهای میباشند.
مزیتهای صفحه نمایش IPS
- رنگ و کنتراست خوب
- زاویه دید گسترده
- دقت و ثبات رنگ فوقالعاده
- سرعت پاسخگویی سریع
- کریستالها به صورت موازی قرار میگیرند
معایب صفحه نمایش IPS
- مصرف انرژی بالا
- قیمت بالا
- مدت زمان پاسخگویی بیشتر
انواع صفحه نمایش لپ تاپ لمسی
در حال حاضر دو نوع صفحه نمایش لمسی در لپتاپها وجود دارد: صفحه نمایش مقاومتی و خازنی
صفحه نمایش لمسی مقاومتی
صفحه نمایش لمسی مقاومتی از دو لایه تشکیل شده است که برای کار به فشار لمس احتیاج دارد. هر دو لایه دارای جریان الکتریکی میباشند که به صورت جداگانه از یکدیگر نگهداری شده، یکی از آنها دارای مقاومت است در صورتی که دیگری رسانا میباشد.
هنگامی که صفحهی نمایش را لمس کنید، لایهی مقاومتی با لایهی رسانا تماس پیدا میکند. این نقطهی تماس منجر به تغییر جریان الکتریکی شده و نرمافزار این تغییر را تایید میکند و در نهایت وظیفهی خود را انجام میدهد.
صفحه لمسی خازنی
نمایشگر لمسی خازنی فقط از یک لایه تشکیل شده میباشد و به عنوان مختصات عمل میکند. این صفحه نمایش برای کار کردن نیازمند این است که با بدن در تماس باشد تا نیروی الکتریکی مورد نیاز خود را ذخیره نماید. هنگامی که صفحه نمایش لمسی خازنی را لمس میکنید؛ این نقطه تماس جریان انرژی الکتریکی را روی صفحه تغییر میدهد.
برخلاف صفحه نمایش مقاومتی، در این مدل، امکان تشخیص نقاط تماس وجود دارد. به همین دلیل توانسته قابلیتهای چند لمسی و چند انگشت را درون خود جای بدهد. همچنین این صفحه نمایش لمسی خازنی امکان بزرگنمایی و کوچک نمایی را هم فراهم میکند.
مزیتهای صفحه نمایش لپ تاپ لمسی
- خلاقیت بالا
- تاثیرگذاری به روی دیگران
- رنگهای شفاف و پرنور
معایب صفحه نمایش لپ تاپ لمسی
- قیمت بالا
- مصرف بیشتر برق و خالی شدن سریعتر باتری
- افزایش وزن
- انعکاس نور محیط
- صفحه نمایش کثیف
- درد دست و کتف