پیش از آن که به معرفی ویژگیهای مانیتور گیمینگ بپردازیم، به طور معمول به سراغ هر سیستمی که قابلیت بصری هم دارد برویم، نیم نگاهِ جدی هم به نمایشگر آن داریم. حال وقتی گیم باز باشی و نمایشگرِ یک سیستم، ضامنِ تمام لذت حاصل از تجربه بازی باشد؛ آن نیمنگاه چرخیده و به یک نگاه تمام قد تبدیل میشود. اگر گیم برای شما از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ حتماً میدانید برای گیمرها، یک تجربهی بصری عالی که حاصل دیدن فیلم و عکس باشد هم بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
از این رو خرید یک سیستم با قابلیتهای بصری قدرتمند، نیازمند کسب حداقلی از دانش در این حوزه است. برای یک انتخاب مناسب پیرامون «بهترین مانیتورهای گیمینگ» کافی است تا پایان این مقاله کالاومگ با ما همراه باشید؛ تا با ویژگیهای کاربردی برای شناخت مناسبترین مانیتورها آشنا شوید. مسئلهای که خوب است هنگام خرید لپ تاپ گیمینگ بدانید، این است که خود این لپتاپها، دارای صفحه نمایش با کیفیت مناسب هستند.
اهمیت رزولوشن در خرید مانیتور گیمینگ
وقتی از رزولوشن حرف میزنیم؛ یعنی از تعداد پیکسلهای موجود در هر صفحه نمایش حرف میزنیم. بنابراین از روی عددی که بوسیله آن حجم پیکسل موجود را اعلام میکنیم به میزان وضوح و شفافیت تصویرِ صادر شده از نمایشگر مورد نظر میپردازیم. و چه کسی میتواند نقش Resolution را در ایجاد یک تجربهی باکیفیت برای دوستداران گیم، انکار کند؟
هرچقدر تعداد پیکسلها بیشتر باشد این یعنی با تصویری دارای جزئیات بیشتر و وضوح بالاتر روبهرو خواهیم بود. حال با این توصیفات میتوان گفت، بهترین میزان وضوح برای بهترین مانیتورهای گیمینگ اکثرا به صورت موارد زیر عرضه میشود:
- FULL HD و با تعداد پیکسل 1080p
- QHD/2K و با تعداد پیکسل 1440p
- UHD/4K و با تعداد پیکسل2160P
وضوح QHD و UHD به دلیل محدودیتهای سختافزاری که در خود دارند؛ مانع بزرگی بر سر راه گیمرها هستند، با این همه باید کمکم محیای تبدیل QHD به یک استاندارد برای نمایشگرها باشیم.
اندازه صفحه نمایش بهترین مانیتورهای گیمینگ
در واقع این که تصمیمتان برای خرید صفحه نمایش با چه سایزی همراه باشد یک تصمیم کاملاً سلیقهای بوده و هیچ تفاوتی در اصل لذت بردن از بازی نمیکند؛ به تنها نکتهای که باید دقت کنید تناسب بین سایز صفحه نمایشگر با تعداد پیکسل است. برای روشنتر شدن این حرف، با ذکر یک مثال موضوع را بیان میکنیم.
چنانچه به دنبال خرید یک نمایشگر با تعداد پیکسل 1080p هستید؛ بسیار اهمیت خواهد داشت که سایز صفحه نمایش خود را بیش از ۲۴ اینچ انتخاب نکنید؛ چرا که برای یک تجربهی لذتبخشِ ناشی از کیفیت مطلوب به تراکم پیکسل بالا دارید. اما به طور کلی صفحه نمایش ۲۱ تا ۲۷ اینچ بهترین وضوح تصویر را برای کاربری گیم، به شما میدهد.
با سایر لوازم گیمینگ بیشتر آشنا شوید
در راهنمای خرید مانیتور گیمینگ Refresh rate چه اهمیتی دارد؟
در بحث نمایشگرها عموما با دو اصطلاح سروکار داریم که در ادامه به توضیح آنها پرداخته و نقش هرکدام را در بالا بردن کیفیت یک مانیتور بررسی میکنیم:
نرخ تازهسازی یا Refresh rate :
تعداد به روزرسانیهای مانیتور را در یک ثانیه گویند. به کمک این ویژگی میتوان فهمید هر مانیتور چند فریم در ثانیه قادر به نمایش است.
نرخ فریم یا Frame rate :
این ویژگی عاملی است که به کمک آن سرعت پردازش خروجی کارت گرافیک را اندازه میگیرند. با تعاریفی که از این دو اصطلاح شد پر واضح است که برای خرید بهترین مانیتورهای گیمینگ باید به این دو نرخ توجه ویژه داشت؛ البته این توجه زمانی کارساز خواهد بود که حواسمان به کارت گرافیک (GPU) خود باشد.
چرا که به فرض خرید یک مانیتور با نرخ تازهسازی ۱۴۴ هرتز هم، چنانچه کارت گرافیک شما قدرت ساپورت اجرای این تعداد فریم در ثانیه را نداشته باشد عملاً پول خود را برای نرخ تازهسازی بالاتر هدر دادهایم. پس لازم است به کارت گرافیک هم دقت داشته باشید که بدون آن نمیتوان از کیفتی بینظیر بهرهمند شد.
کدام پنل نمایشگر برای گیمرها مناسب است؟
نمایشگرهایی که امروزه در بازار وجود دارند به دو دستهی کلی تقسیم میشوند:
- TN (twisted name tic)
- IPS (in-plane switching)
نمیخواهیم در این فرصت کوتاه به اطلاعات فنی از این دو نمونه پنل بپردازیم. بنابراین از این مقوله گذشته و به ذکر نکتهی مهمتری میپردازیم؛ پنلهای مدل IPS از این منظر که کیفیت فوقالعاده، شفافیت و وضوح رنگ بیشتری نسبت به آن دیگری دارند، گزینهی از هر جهت مناسبتری برای گیمرها خواهند بود.
البته خوب است پنلهای AHVA را هم به خاطر بسپارید؛ این پنلها هم در زمره پنلهای IPS شمرده میشوند و تجربهی بصری بینظیری در اختیار گیمدوستان قرار میدهند. اما پنلهای TN تنها مزیتی که دارند مقرونبهصرفه بودن آنهاست و از این روست که همچنان تولید میشوند وگرنه به لحاظ کیفیت رنگ، زاویهی دید به شدت ضعیف عمل میکنند.
زمان واکنش در بهترین مانیتورهای گیمینگ چگونه است؟
در یک راهنمای خرید مانیتور گیمینگ نمیشود به Response Time اشاره نکرد. این مفهوم به معنای مدت زمانی است که طول میکشد تا مانیتورها از یک رنگ به رنگ دیگر تغییر کنند. این زمان به طور معمول برای نمایشگرهای LCD زیر ۱۰میلیثانیه است.
در بهترین مانیتورهای گیمینگ این زمان پاسخ کمتر است، و به همین دلیل حرکات دوربین هموارتر میشود. هرچه این مدت زمان بیشتر باشد با تصویری تار مواجه هستیم چرا که در زمان حرکت سریع دوربین پیکسلها فرصت جابهجایی میان رنگها را نخواهند یافت.
اگرچه تفاوت واکنش زمان در پنلهای TNوIPS یک به چهار میلیثانیه است اما ممکن است چشم شما قادر به تشخیص آن هم نباشد؛ اما به طور کلی برای استفادهی گیم هرچه این میزان کمتر باشد کیفیت بالاتری تجریه خواهید کرد.
اتصالات خروجی و ورودی مانیتور گیمینگ
حیف است در این راهنمای خرید مانیتور گیمینگ از اتصالات خروجی و ورودی که مانیتورهای مناسب گیم، پشتیبانی میکنند نامی به میان نیاوریم.
پورت: DisplayPort 1.4:
این پورت یک رابط دیجیتال بوده که سیگنالهای صوتی و تصویری را با کیفیتی بالا انتقال میدهد.
پورت HDMI 1.4/ 2.0:
این پورت همچون نمونهی قبلی و نه بیشتر از آن، از نرخ تازهسازی و رزولوشن پشتیبانی میکند.
خروجی صوتی ۵ میلیمتری:
این خروجی در صفحهی پشتی مادربورد، و در بعضی موارد در صفحهی جلویی قاب طراحی شده است و مناسب اتصال هدفون و میکروفون به مانیتور است.
همچنین اتصالات دیگری هم گاها وجود دارند که برخی از آنها دیگر از رده خارج شدهاند؛ تلاش ما بر اشاره به مهمترینِ آنها بود. ضمن اینکه در عرضهی مانیتورهای جدید اساسا موضوع سازگاری ویدئویی و صوتی مطرح نیست چرا که اغلب کارت گرافیکها حداقل با یک درگاه HDMI و Display port عرضه شده و مسئولیت انتقال صدا را عهدهدار هستند.
تکنولوژی G-Sync و FreeSync چگونه به بهبود نمایشگرها کمک میکنند؟
در بحث راهنمای خرید مانیتور گیمینگ، باید به نقش دو تکنولوژی تحت عنوان G-Sync و FreeSync در بهبود عملکرد پنلهای نمایشی بپردازیم. هر دو این تکنولوژیها زمانی که تعداد فریمهای تولید شدهی کارت گرافیک در هماهنگی با صفحه نمایش نباشند؛ به کمک انویدیا و ایامدی به رفع پارگی تصویر میپردازند.
تصور نکنید برای داشتن بهترین مانیتورهای گیمینگ که از این تکنولوژیها بهرهمند باشند نیاز به هزینهی بیشتری دارید. خوب است بدانید تکنولوژی FreeSync متعلق به AMD است و در نتیجه برای داشتن آن متحمل هزینهای اضافهتر از هزینهی پایهی مانیتور نخواهید بود.
اما این موضوع در مورد تکنولوژی G-SYNC که فقط با کارتهای NVIDIA کار میکند، صدق نکرده و به ازای داشتن آن مبلغی معادل ۱۵۰ دلار به هزینهی تمام شدهی پایه مانیتور اضافه خواهد شد.
تا اینجای مسیر توانستیم به صورت جامعی راهنمای خرید مانیتور گیمینگ را در اختیارتان قرار داده تا هنگام خرید بدانید باید به چه ویژگیهایی دقت کرده و بهترین انتخابِ منطبق با نیازتان را تهیه کنید.
بهترین مانیتورهای گیمینگ کدامند؟
برای تکمیل راهنمای خرید مانیتور گیمینگ، به چند نمونه از بهترین مانیتورهای گیمینگ میپردازیم.
مانیتور TUF Gaming VG27BQ از سری مانیتورهای گیمینگ شرکت ایسوس است که اگر پیشتر به فکر خرید لپ تاپ ایسوس بوده باشید، این مانیتور به چشم شما خورده است. این مانیتور با زمان واکنش سریع ۰.۴ میلیثانیه و نرخ بازسازی فوق العاده سریع ۱۶۵ هرتز، برای گیمرهای حرفهای طراحی شده است. این مانیتور ۲۷ اینچی دارای صفحه نمایش تخت میباشد. مانیتور TUF Gaming VG27BQ دارای رزولوشن WQHD یعنی ۲۵۶۰×۱۴۴۰ پیکسل بوده و تصاویر را کاملاً روان و بدون سایه و از هم گسیختگی نمایش میدهد و همراه بسیار خوبی برای بازیهایتان خواهد بود.
مانیتور TUF Gaming VG27BQ دارای جدیدترین فناوری ایسوس به نام Extreme Low Motion Blur است که زمان پاسخگویی ۰.۴ میلیثانیه را با قابلیت G-SYNC Compatible در اختیارتان قرار میدهد. این فناوری علاوه بر برطرف کردن لکه و سایه تصاویر قبلی اجسام و اشیاء در حال حرکت در بازی را واضحتر نمایش میدهد. با پایههای ارگونومیک این مانیتور میتوانید شیب ایجاد کنید و بتوانید چرخش و ارتفاع را با توجه به نیاز خود تنظیم کنید؛ تا بتوانید بهترین موقعیت خود را نسبت به مانیتور داشته باشید.
خب امیدوارم به تمام سوالاتی که در زمینهی «خرید بهترین مانیتور برای گیمرها» در ذهن داشتید؛ پاسخ مناسبی داده باشیم. شما هم اگر تجربهی استفاده از مانیتورهای گیمینگ را داشتهاید؛ شاید بدتان نیاید برای جمعآوری یک بانک اطلاعاتی خوب، تجربهتان را با ما به اشتراک بگذارید.